czwartek, 20 sierpnia 2015

Chaczapuri

Kolejny z gruzińskich przepisów, nam bardzo posmakowało. Tutaj wersja z sodą, równie pyszna. W oryginalnym przepisie jest ser imeretyński, my użyliśmy sera ricotta, ale polecamy też mozzarellę parzoną.











Składniki

350 g mąki
200 g sera pastorella
80 g masła
2 jajka
1/3 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki octu winnego
80 ml jogurtu greckiego

Przygotowanie

 
Ser rozkruszamy, wbijamy jajko, mieszamy.
Z mąki, masła, jogurtu i sody wymieszanej z octem zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do momentu kiedy nie będzie kleiło się do rąk. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykładamy masę serową. Brzegi ciasta zbieramy do środka, zlepiamy ze sobą, rękoma rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym ,z odrobiną jogurtu, jajkiem. Pieczemy na blaszce w rozgrzanym do 250°C piekarniku przez 10-15 min.

4 komentarze:

  1. ojj bardzo lubię, ale mi smaka na noc zrobiłes

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiał smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne :) Choć nam bardziej smakuje z ciasta drożdżowego ;) Niebawem też zrobimy i wstawimy ;)

      Usuń