Przepisów i receptur na kiszenie ogórków jest całe mnóstwo. Najlepsze
są ogórki z własnej działki, mamy pewność , że nie były zasilane
nawozami sztucznymi. Proponujemy sposób wzbogacony o różne dodatki,
tradycjonaliści mogą być sceptyczni, ale to smak ogórków może
przekonać.
Składniki
- ogórki gruntowe
- czosnek
- sól kamienna
- cukier
- liść laurowy
- ziele angielskie
- koper
- chrzan
Przygotowanie
Czynności wstępne :
- dokładnie umyłem ogórki
- moczyłem w bardzo zimnej wodzie 30 minut ( poprawia jędrność ogórków )
Dodatki : ( aby wzbogacić smak i aromat kiszonych ogórków , przyprawy muszą być świeże
bez jakichkolwiek oznak chorób, w przeciwnym razie mogą powodować psucie
ogórków )
- czosnek pokrojony
- koper z kwiatostanem
- liście dębu, czarnej porzeczki, winogrona
- mięta
- liść laurowy
- ziele angielskie
- gorczyca
- korzeń imbiru
Zalewa : najlepsza woda źródlana lub przegotowana odstana kranówka (
prosto z kranu zawiera za dużo chloru ). Na każdy litr wody dodałem
łyżkę niejodowanej soli kamiennej i
1 łyżeczkę cukru.
Ogórki ułożyłem ciasno we wcześniej przygotowanych słoikach, tzn.
wyparzonych i osuszonych. Na dnie każdego z nich ułożyłem koper,
pokrojony korzeń chrzanu, ząbki czosnku, listek laurowy i 2 ziarnka
ziela angielskiego, potem ogórki. Zalałem tak aby ogórki były pokryte
zalewą.
Zakręciłem i odstawiłem w ciemne i ciepłe miejsce ( ok. 20 stopni C ).
Po kilu dniach przeniosłem w chłodne miejsce ( u mnie piwnica ), to
spowalnia proces fermentacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz