sobota, 18 lipca 2015

Zapiekanka z mięsem i kapustą

Zapiekanka z młodą kapustą jest propozycją na szybkie danie, mało pracochłonne.
















Składniki

  • 1 średniej wielkości główka białej kapusty
  • 1 cebula
  • 80 g smalcu
  • 1 listek laurowy
  • 1 goździk
  • sól
  • pieprz
  • 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • 100 g tłustego boczku w plasterkach
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

    Przygotowanie

      Z kapusty usunąłem przywiędłe liście, główkę opłukałem i blanszowałem chwilę we wrzątku.
    Oddzieliłem z główki 8 dużych liści. Pozostałą kapustę rozkroiłem na ćwiartki i wykroiłem głąb. Kapustę pokroiłem w cienki paski. Obrałem cebulę i pokroiłem w kostkę.
    Na patelni rozgrzałem smalec, dodałem liść laurowy, goździk, kapustę i cebulę. Doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem pod przykryciem, aż kapusta zmiękła, od czasu do czasu mieszałem.
    Wysmarowałem tłuszczem odpowiednio dużą żaroodporną formę i wyłożyłem ją 4 dużymi liśćmi kapusty. Kapustę z patelni starannie wymieszałem z mięsem mielonym, przyprawiłem solą i pieprzem. Masę rozłożyłem na liściach kapusty i nakryłem pozostałymi liśćmi.
    Na wierzchu zapiekanki ułożyłem plasterki boczku i posmarowałem śmietaną. Formę nakryłem folią aluminiową i wstawiłem do piekarnika na ok. 60 minut , rozgrzanego do 170 stopni C. Na około 10 minut przed końcem zapiekania zdjąłem folię.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza