środa, 22 lipca 2015

Paprykarz z kurczaka

Danie z kuchni węgierskiej, najczęściej podawane z ryżem lub kładzionymi kluskami.
















Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki czerwonej papryki w proszku wędzonej
  • pół szklanki bulionu z kury
  • białe wytrawne wino
  • 1/4 szklanki śmietanki 30 %
  • oliwa z oliwek

    Przygotowanie

      Cebulę po obraniu posiekałem a następnie zeszkliłem na dużej patelni na małym ogniu. Dodałem paprykę, dusiłem 3 minuty. Filety po umyciu rozciąłem lekko rozbiłem tłuczkiem.
    Zwiększyłem płomień, podsmażyłem filety po 2-3 minuty z każdej strony. Smażyłem je partiami i odkładałem na talerz. Na patelnię wlałem kieliszek wina i rosół. Gotowałem 2-3 minuty zeskrobując cebulę i sos z patelni. Dodałem śmietankę i gotowałem 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstniał. Włożyłem filety i podgrzałem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz