Danie z kuchni węgierskiej, najczęściej podawane z ryżem lub kładzionymi kluskami.
Składniki
- 4 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 2 łyżki czerwonej papryki w proszku wędzonej
- pół szklanki bulionu z kury
- białe wytrawne wino
- 1/4 szklanki śmietanki 30 %
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
Cebulę po obraniu posiekałem a następnie zeszkliłem na dużej
patelni na małym ogniu. Dodałem paprykę, dusiłem 3 minuty. Filety po
umyciu rozciąłem lekko rozbiłem tłuczkiem.
Zwiększyłem płomień, podsmażyłem filety po 2-3 minuty z każdej strony.
Smażyłem je partiami i odkładałem na talerz. Na patelnię wlałem
kieliszek wina i rosół. Gotowałem 2-3 minuty zeskrobując cebulę i sos z
patelni. Dodałem śmietankę i gotowałem 2-3 minuty, aż sos lekko
zgęstniał. Włożyłem filety i podgrzałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz