wtorek, 21 lipca 2015

Ciasto ucierane z wiśniami

Proste i pyszne z każdymi sezonowymi owocami.
















Składniki

6 jajek
250 g masła
1,5 szkl cukru pudru
1/2 szkl śmietany 18%
400 g mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g cukru waniliowego
500 g wiśni

Przygotowanie

 
Masło ucieramy z cukrem. Do masła dodajemy co jakiś czas po jednym żółtku, łyżce śmietany, kilka łyżek mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Cały czas mieszamy, do końca wszystkich składników. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta, szpatułką delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę (30x25 cm), na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie, pieczemy ok. 60 min w temperaturze 180°C.

1 komentarz: