środa, 1 lipca 2015

Karczochy w ziołowym bulionie

Mało popularne w naszym kraju warzywo. Jeśli poznacie jego smak, sądzimy, że przypadnie wam do gustu.















Składniki

  • 4 karczochy
  • cytryna
  • 2 pomidory
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml białego wina
  • otarta skórka z cytryny
  •  zioła (bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon)
  •  125 ml bulionu cielęcego

    Przygotowanie

      Karczochy umyłem dokładnie pod bieżącą wodą. Cytrynę przekroiłem na pół. Łodygi karczochów odłamałem. Ostrym nożem odkroiłem pozostałości łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natarłem sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąłem.
    W dużym garnku zagotowałem wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli ,gotowałem w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45 min
    Pomidory sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, usunąłem miąższ. Pokroiłem na kostkę.
    Szalotki i ząbek czosnku drobno pokroiłem i przysmażyłem na małym ogniu na 3 łyżkach oliwy z oliwek, podlałem winem , dodałem starta skórkę cytryny i sok z niej 3 łyżki oraz bulion z cielęciny, zagotowałem na mocnym ogniu do odparowania 1/3 płynu.
    Pęczek różnych ziół ( bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon ) po umyciu oberwałem Razem z kostkami pomidorów dodałem do bulionu, doprawiłem solą i pieprzem. Ciepłym bulionem polałem karczochy.

1 komentarz: