Mało popularne w naszym kraju warzywo. Jeśli poznacie jego smak, sądzimy, że przypadnie wam do gustu.
Składniki
- 4 karczochy
- cytryna
- 2 pomidory
- 2 szalotki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml białego wina
- otarta skórka z cytryny
- zioła (bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon)
- 125 ml bulionu cielęcego
Przygotowanie
Karczochy umyłem dokładnie pod bieżącą wodą. Cytrynę przekroiłem
na pół. Łodygi karczochów odłamałem. Ostrym nożem odkroiłem pozostałości
łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natarłem
sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąłem.
W dużym garnku zagotowałem wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli
,gotowałem w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45
min
Pomidory sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, usunąłem miąższ. Pokroiłem na kostkę.
Szalotki i ząbek czosnku drobno pokroiłem i przysmażyłem na małym ogniu
na 3 łyżkach oliwy z oliwek, podlałem winem , dodałem starta skórkę
cytryny i sok z niej 3 łyżki oraz bulion z cielęciny, zagotowałem na
mocnym ogniu do odparowania 1/3 płynu.
Pęczek różnych ziół ( bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon )
po umyciu oberwałem Razem z kostkami pomidorów dodałem do bulionu,
doprawiłem solą i pieprzem. Ciepłym bulionem polałem karczochy.
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuń