Składniki
250 g żołądków drobiowych4 udka
2 filety z kurczaka
2 łyżki masła
1 duża marchew
1 pietruszka
50 ml białego wytrawnego wina
włoszczyzna
2 cebule
1 goździk
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
2 liście laurowe
gałązka tymianku
gałązka koperku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
ser żółty
sól
Przygotowanie
Włoszczyznę razem z cebulą (wbijamy w nią goździk), żołądki
zalewamy 2,5 l
zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty,
zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 min. Po
tym czasie dodajemy udka z kurczaka, gałązki tymianku oraz koperku, solimy i
gotujemy na małym ogniu (pod przykryciem) 50 min. Po tym czasie filety z
kurczaka wkładamy do wywaru, gotujemy jeszcze 30 min.
Cebulę siekamy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o
dużych oczkach. Na głębokiej patelni roztapiamy masło, szklimy cebulę, dodajemy
starte jarzyny, podsmażamy jeszcze 5 min. Następnie wlewamy wino i dusimy
warzywa przez kilka minut, na koniec posypujemy słodką papryką.
Mięsny wywar przecedzamy, mięso kroimy w paski. Warzywa i
pokrojone mięso dodajemy do wywaru, dodajemy majeranek, sól, pieprz i
koncentrat pomidorowy. Gotujemy wszystko jeszcze 10 min, do smaku doprawiamy
imbirem. Podajemy gorące z posiekaną natką i startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz