Alu Kofta to wegetariańskie danie ze środkowych Indii.
Składniki
- 5 ziemniaków
- mały kalafior
- 100 g mąki z ciecierzycy (może być pszenna)
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- sól
- pieprz
- garam masala
- olej do smażenia
- Sos : 500 g pomidorów posiekanych ( mogą być z puszki)
- 1 łyżka ghee ( można zastąpić masłem )
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- sól
- pieprz
- chili
- 1 mały jogurt 150 g
Przygotowanie
Ziemniaki i kalafior podgotowałem na półtwardo. Starłem na tarce
z dużymi oczkami. Wymieszałem z resztą składników, wyrabiałem około 2
minuty. Uformowałem kulki
( wielkości orzecha włoskiego ), które smażyłem w gorącym oleju.
Sos : rozgrzałem masło, dodałem imbir i chili, chwilę smażyłem a
następnie dodałem resztę przypraw. Dodałem pomidory, dusiłem na małym
ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszałem. Doprawiłem solą. Gdy
sos zgęstniał dodałem jogurt, podgotowałem jeszcze około 2 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz