czwartek, 2 lipca 2015

Alu Kofta

Alu Kofta to wegetariańskie danie ze środkowych Indii.

















Składniki

  • 5 ziemniaków
  • mały kalafior
  • 100 g mąki z ciecierzycy (może być pszenna)
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • garam masala
  • olej do smażenia
  • Sos : 500 g pomidorów posiekanych ( mogą być z puszki)
  • 1 łyżka ghee ( można zastąpić masłem )
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • 1 mały jogurt 150 g

    Przygotowanie

      Ziemniaki i kalafior podgotowałem na półtwardo. Starłem na tarce z dużymi oczkami. Wymieszałem z resztą składników, wyrabiałem około 2 minuty. Uformowałem kulki
    ( wielkości orzecha włoskiego ), które smażyłem w gorącym oleju.
    Sos : rozgrzałem masło, dodałem imbir i chili, chwilę smażyłem a następnie dodałem resztę przypraw. Dodałem pomidory, dusiłem na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszałem. Doprawiłem solą. Gdy sos zgęstniał dodałem jogurt, podgotowałem jeszcze około 2 minuty.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza