piątek, 3 lipca 2015

Fusilli ze szpinakiem

Lekkie i smaczne danie, w sam raz na upalne dni.
















Składniki

250 g makaronu fusilli (świderki)
250 g świeżego szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki bulionu warzywnego
70 ml śmietanki 30%
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.
Masło roztapiamy, dodajemy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, szklimy. Do cebuli wrzucamy posiekany szpinak, dolewamy 4 łyżki bulionu warzywnego i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę, chwilę razem dusimy, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy z sosem. Podajemy ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz