Składniki
Kopytka:800 g ziemniaków
2 jajka
300 g mąki
sól
omasta:
2 łyżki masła
1 cebula
Kapusta:
1 mała kapusta
300 g groszku (strąki)
2 marchewki
2 łyżki mąki
1 łyżka śmietany 18%
cukier
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i
gotujemy na mocnym ogniu ok. 30 min (do miękkości), odcedzamy i studzimy.
Następnie przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę, zagniatamy gładkie
ciasto. Z ciasta formujemy wałki, kroimy skośnie, o szerokości ok. 1 cm (trzeba to robić szybko,
bo im dłużej zwlekamy, tym ciasto robi się bardziej rzadsze). Tak przygotowane
kopytka, wrzucamy na osolony wrzątek i wyławiamy je łyżką cedzakową 3 min od
momentu wypłynięcia na powierzchnię. Masło rozpuszczamy, dodajemy posiekaną
cebulę, szklimy, dodajemy kopytka i lekko podsmażamy.
Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy poszatkowaną
kapustę i obraną, pokrojoną na plasterki marchew, wyłuskany groszek, zalewamy
wodą (100 ml), solimy i dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Oprószamy
mąką, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą,
pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Kopytka i kapustę podajemy razem, ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz