wtorek, 30 czerwca 2015

Kopytka z kapustą i groszkiem

Kolejny powrót do korzeni, do smaków z dzieciństwa. Takie proste, a tak bardzo smaczne, przywołujące najwspanialsze chwile.













Składniki

Kopytka:
800 g ziemniaków
2 jajka
300 g mąki
sól
omasta:
2 łyżki masła
1 cebula
Kapusta:
1 mała kapusta
300 g groszku (strąki)
2 marchewki
2 łyżki mąki
1 łyżka śmietany 18%
cukier
sok z cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy na mocnym ogniu ok. 30 min (do miękkości), odcedzamy i studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałki, kroimy skośnie, o szerokości ok. 1 cm (trzeba to robić szybko, bo im dłużej zwlekamy, tym ciasto robi się bardziej rzadsze). Tak przygotowane kopytka, wrzucamy na osolony wrzątek i wyławiamy je łyżką cedzakową 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Masło rozpuszczamy, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, dodajemy kopytka i lekko podsmażamy.

Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy poszatkowaną kapustę i obraną, pokrojoną na plasterki marchew, wyłuskany groszek, zalewamy wodą (100 ml), solimy i dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Oprószamy mąką, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Kopytka i kapustę podajemy razem, ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz