Zapiekanka fasolowa
Jaka fasolka szparagowa najlepsza ? Wiadomo, z masłem i bułką tartą.
Ale warto czasami przyrządzić ją inaczej. Proponujemy przepis na zapiekankę fasolową.
Składniki
- 400 g zielonej fasolki szparagowej
- 400 g żółtej fasolki szparagowej
- 100 g wędzonego, przerośniętego boczku
- 4 łyżki bulionu mięsnego
- 40 g masła
- 200 g sera gouda
- 2 pomidory
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- masło do formy
Przygotowanie
Fasolkę opukałem, odciąłem końcówki, osączyłem na durszlaku a następnie pokroiłem na kilkucentymetrowe kawałki.
Cebule obrałem i razem z boczkiem pokroiłem w drobna kostkę. Boczek
podsmażyłem na patelni bez dodatku tłuszczu, dodałem cebulę i stale
mieszając, lekko zeszkliłem na wytopionym z boczku tłuszczu. Dodałem
fasolę i bulion. Dusiłem na niewielkim ogniu przez
Około 15 minut, po czym przyprawiłem do smaku solą, pieprzem i cząbrem.
Nieco przestudziłem. Żaroodporną formę wysmarowałem masłem. Na tarce
starłem ser, wymieszałem ze składnikami na patelni i przełożyłem całość
do formy.
Pomidory umyłem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem pestki. Tak
przygotowane pomidory pokroiłem w cienkie paski i rozłożyłem na
zapiekance. Całość posypałem delikatnie solą i pieprzem. Ułożyłem na
wierzchu cieniutkie płatki pozostałego masła i wstawiłem do piekarnika
na około 10 minut rozgrzanego do 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz