wtorek, 30 czerwca 2015

Zapiekanka fasolowa

Jaka fasolka szparagowa najlepsza ? Wiadomo, z masłem i bułką tartą. Ale warto czasami przyrządzić ją inaczej. Proponujemy przepis na zapiekankę fasolową.














Składniki

  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 400 g żółtej fasolki szparagowej
  • 100 g wędzonego, przerośniętego boczku
  • 4 łyżki bulionu mięsnego
  • 40 g masła
  • 200 g sera gouda
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • masło do formy

    Przygotowanie

      Fasolkę opukałem, odciąłem końcówki, osączyłem na durszlaku a następnie pokroiłem na kilkucentymetrowe kawałki.
    Cebule obrałem i razem z boczkiem pokroiłem w drobna kostkę. Boczek podsmażyłem na patelni bez dodatku tłuszczu, dodałem cebulę i stale mieszając, lekko zeszkliłem na wytopionym z boczku tłuszczu. Dodałem fasolę i bulion. Dusiłem na niewielkim ogniu przez
    Około 15 minut, po czym przyprawiłem do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Nieco przestudziłem. Żaroodporną formę wysmarowałem masłem. Na tarce starłem ser, wymieszałem ze składnikami na patelni i przełożyłem całość do formy.
    Pomidory umyłem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem pestki. Tak przygotowane pomidory pokroiłem w cienkie paski i rozłożyłem na zapiekance. Całość posypałem delikatnie solą i pieprzem. Ułożyłem na wierzchu cieniutkie płatki pozostałego masła i wstawiłem do piekarnika na około 10 minut rozgrzanego do 200 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz