Składniki
włoszczyzna200 g szczawiu
40 g masła
1 cebula
łyżka śmietany 18%
5 ziemniaków
3 łyżki kaszy manny
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
Przygotowanie
Włoszczyznę gotujemy w osolonej wodzie (1,2 l). Szczaw płuczemy,
siekamy i razem z pokrojoną w kostkę cebulą dusimy na maśle. Kiedy warzywa będą
miękkie, przecedzamy wywar, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do
ich miękkości. Do zupy wkładamy pokrojoną na plasterki marchewkę (z ugotowanej
włoszczyzny). Następnie dodajemy duszony szczaw, kaszkę i gotujemy kilka minut.
Całość zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z
ugotowanymi na twardo jajkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz