wtorek, 30 czerwca 2015

Zupa szczawiowa z kaszą manną

Postanowiliśmy wrócić do korzeni i zrobić uwielbianą przez nas szczawiówkę. Mega pyszna, dokładnie taka jak za dawnych, dziecięcych lat.













Składniki

włoszczyzna
200 g szczawiu
40 g masła
1 cebula
łyżka śmietany 18%
5 ziemniaków
3 łyżki kaszy manny
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Włoszczyznę gotujemy w osolonej wodzie (1,2 l). Szczaw płuczemy, siekamy i razem z pokrojoną w kostkę cebulą dusimy na maśle. Kiedy warzywa będą miękkie, przecedzamy wywar, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. Do zupy wkładamy pokrojoną na plasterki marchewkę (z ugotowanej włoszczyzny). Następnie dodajemy duszony szczaw, kaszkę i gotujemy kilka minut. Całość zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz