niedziela, 28 czerwca 2015

Mozzarella w zalewie

Taka mozzarella ma inny smak , spróbować można.

















Składniki

  • 800 g mozzarelli
  • 500 g pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra czerwonej papryczki chili
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

      Mozzarellę osączyłem, pokroiłem na plastry. Pomidory po umyciu, pokroiłem w grube plastry. Obrałem czosnek, pokroiłem w ćwiartki . Papryczkę chili oczyściłem , umyłem , usunąłem pestki i posiekałem. Opłukałem bazylię , oderwałem listki , osuszyłem.
    Mozzarellę, pomidory i bazylię ułożyłem warstwami w słoiku.
    Oliwę wymieszałem z chili , czosnkiem, solą i pieprzem. I tym zalałem mozzarellę. Przykryłem, odstawiłem na noc do naciągnięcia.
    Podałem ze świeżą bagietką , dekorując bazylią i papryczką chili.

2 komentarze: