piątek, 3 lipca 2015

Dorsz pod beszamelem

Polecamy, polecamy! Wciągająca zapiekanka.
















Składniki

500 g filetu z dorsza
200 g ryżu
250 g żółtej fasolki szparagowej
parmezan
Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka
gałka muszkatołowa
pieprz biały
sól

Przygotowanie

Ryż gotujemy wg przepisu znajdującego się na opakowaniu.
Beszamel:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, lekko przysmażamy (dosłownie kilka minut), ciągle mieszając, cienkim strumieniem wlewamy mleko. Kiedy sos zacznie gęstnieć, doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową ( u nas zawsze mnóstwo gałki ).
Rybę gotujemy w bulionie krewetkowym, studzimy.
Fasolkę obgotowujemy w wodzie z cukrem. Odsączamy.
W naczyniu żaroodpornym kładziemy warstwami, połowę ryżu, rybę, fasolkę, połowę beszamelu, drugą połowę ryżu, zalewamy pozostałym beszamelem. Na wierzch ścieramy parmezan. Całość zapiekamy 30-35 min w temp 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz