Składniki
500 g filetu z dorsza200 g ryżu
250 g żółtej fasolki szparagowej
parmezan
Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka
gałka muszkatołowa
pieprz biały
sól
Przygotowanie
Ryż gotujemy wg przepisu znajdującego się na opakowaniu.
Beszamel:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, lekko
przysmażamy (dosłownie kilka minut), ciągle mieszając, cienkim strumieniem
wlewamy mleko. Kiedy sos zacznie gęstnieć, doprawiamy solą, białym pieprzem i
gałką muszkatołową ( u nas zawsze mnóstwo gałki ).
Rybę gotujemy w bulionie krewetkowym, studzimy.
Fasolkę obgotowujemy w wodzie z cukrem. Odsączamy.
W naczyniu żaroodpornym kładziemy warstwami, połowę ryżu,
rybę, fasolkę, połowę beszamelu, drugą połowę ryżu, zalewamy pozostałym
beszamelem. Na wierzch ścieramy parmezan. Całość zapiekamy 30-35 min w temp 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz