niedziela, 5 lipca 2015

Kartoflanka na mleku

Troszkę inna propozycja na tę popularną u nas zupę. Mleko powoduje, że danie jest bardzo lekkie.














Składniki

1 l bulionu warzywnego
500 g boczku wędzonego
500 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka mąki
250 ml mleka
2 żółtka
1 łyżka oleju
kminek
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Boczek, cebulę, ziemniaki kroimy w kostkę. Boczek smażymy na oleju, dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Chwilę razem smażymy, wrzucamy ziemniaki, posypujemy kminkiem. Smażymy kilka minut, po czym zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mleko mieszamy z mąką i żółtkami, zaprawiamy zupę, zagotowujemy.

2 komentarze:

  1. zapomniałam o takiej zupce z 40 lat nie jadłam,koniecznie teraz upichcę .dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się niezmiernie ;) My również dziękujemy za miły komentarz.

      Usuń