Składniki
1 l bulionu warzywnego500 g boczku wędzonego
500 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka mąki
250 ml mleka
2 żółtka
1 łyżka oleju
kminek
sól, pieprz
Przygotowanie
Boczek, cebulę, ziemniaki kroimy w kostkę.
Boczek smażymy na oleju, dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Chwilę razem
smażymy, wrzucamy ziemniaki, posypujemy kminkiem. Smażymy kilka minut, po czym
zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości ziemniaków, doprawiamy do
smaku solą i pieprzem. Mleko mieszamy z mąką i żółtkami, zaprawiamy zupę,
zagotowujemy.
zapomniałam o takiej zupce z 40 lat nie jadłam,koniecznie teraz upichcę .dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCieszymy się niezmiernie ;) My również dziękujemy za miły komentarz.
Usuń