Polecamy pysznego zapiekanego pstrąga na świeżych liściach szpinaku.
Składniki
- 2 pstrągi
- 400 g świeżego szpinaku
- 300 g ziemniaków
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- pół pęczka natki
- pół pęczka koperku
- kilka listków świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
Formę żaroodporną wysmarowałem oliwą. Na dnie ułożyłem liście
szpinaku, potem ziemniaki pokrojone w plasterki. Posypałem posiekaną
natką, koperkiem i bazylią. Na wierzch położyłem rybę i na niej
pokrojone pomidory.
Posypałem oregano, obficie polałem oliwą z oliwek. Wstawiłem do bardzo
gorącego piekarnika. Piekłem pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie
zdjąłem przykrycie i zapiekałem jeszcze 10 minut, aż ryba się
zrumieniła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz