niedziela, 21 czerwca 2015

Pstrąg na szpinaku z ziemniakami

Polecamy pysznego zapiekanego pstrąga na świeżych liściach szpinaku.














Składniki

  • 2 pstrągi
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 300 g ziemniaków
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • pół pęczka natki
  • pół pęczka koperku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • oliwa z oliwek

    Przygotowanie

      Formę żaroodporną wysmarowałem oliwą. Na dnie ułożyłem liście szpinaku, potem ziemniaki pokrojone w plasterki. Posypałem posiekaną natką, koperkiem i bazylią. Na wierzch położyłem rybę i na niej pokrojone pomidory.
     
Posypałem oregano, obficie polałem oliwą z oliwek. Wstawiłem do bardzo gorącego piekarnika. Piekłem pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie zdjąłem przykrycie i zapiekałem jeszcze 10 minut, aż ryba się zrumieniła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz