poniedziałek, 11 maja 2015

Przegrzebki karmelizowane

Propozycja na pyszną kolację wg R.Makłowicza
















Składniki

  • 18 przegrzebków
  • 2 łyżki skoku z limonki
  • 1 łyżka oleju sojowego
  • 3 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 suszona papryczka chili
  • szczypiorek
  • kilka listków świeżej mięty

    Przygotowanie


    Na patelni rozgrzałem olej sojowy, dodałem pokrojoną suszoną papryczkę chili. Wlałem sosy: rybny i sojowy oraz sok z cytryny. Wymieszałem, wsypałem cukier. Wszystko smażyłem ok. 1 minuty na mocnym ogniu. Na tak przygotowany sos włożyłem przegrzebki, które smażyłem na mocnym ogniu przez 2 minuty, często mieszając. Przełożyłem na talerz wyłożony posiekanym szczypiorkiem i pociętą miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz