poniedziałek, 11 maja 2015

Grillowany kurczak teriyaki

Grillowana pierś z kurczaka jest zawsze smaczna i soczysta. Do tego sos pieczarkowy z dodatkiem masali ,ryż i surówka z młodej kapusty :P Pycha!












Składniki

4 filety z kurczaka (po 200 g)
250 g pieczarek
400 g śmietany 18%
1 duża cebula
1 łyżka masła
1 łyżka masali (przyprawa)
sos teriyaki
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Pieczarki czyścimy ,kroimy na pół i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle. Dodajemy łyżkę masali ,zalewamy śmietaną i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Filety z kurczaka płuczemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Kładziemy na rozgrzanego grilla i smażymy ( z obu stron) ,co jakiś czas smarując górną część mięsa sosem teriyaki przy pomocy silikonowego pędzelka. Podajemy z ryżem jaśminowym ,sosem pieczarkowym  i surówką z młodej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz