wtorek, 17 marca 2015

Zupa ogórkowa na wędzonym kurczaku

Mega pożywna zupa (ryż+ziemniaki) ,mega pyszna. Smak wędzonego kurczaka idealnie komponuje się z kiszonymi ogórkami (jeśli zupa będzie mało kwaskowa ,polecamy doprawić sokiem z cytryny). Całość okraszona świeżym koperkiem. Mniam!









Składniki

500 g kiszonych ogórków
4-5 wędzonych pałek z kurczaka
duża marchewka
łyżka masła czosnkowego
pietruszka
mały seler
4 ziemniaki
por (biała część)
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki ryżu (u nas jaśminowy)
2 łyżki śmietany
1 l wrzątku
250 ml soku z ogórków
pęczek koperku
sól ,pieprz
opcjonalnie sok z cytryny

Przygotowanie

 
Marchew ,pietruszkę ,seler i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy starte warzywa i razem z pokrojonym w piórka porem i pokrojonymi w kostkę ziemniakami podsmażamy kilka minut. Następnie zalewamy gorącą wodą ,wkładamy kurczaka ,wlewamy sok z ogórków ,dodajemy liście laurowe i ziele angielskie ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy 30 min. Następnie kurczaka wyjmujemy ,studzimy i oddzielamy mięso od kości. Kroimy na mniejsze kawałki ,ponownie przekładamy do zupy. Dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Całość zabielamy śmietaną ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie sokiem z cytryny). Zestawiamy z ognia i wrzucamy posiekany koperek. Podajemy ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz