Składniki
500 g kiszonych ogórków4-5 wędzonych pałek z kurczaka
duża marchewka
łyżka masła czosnkowego
pietruszka
mały seler
4 ziemniaki
por (biała część)
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki ryżu (u nas jaśminowy)
2 łyżki śmietany
1 l wrzątku
250 ml soku z ogórków
pęczek koperku
sól ,pieprz
opcjonalnie sok z cytryny
Przygotowanie
Marchew ,pietruszkę ,seler i ogórki ścieramy na tarce o
dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy starte warzywa i razem z
pokrojonym w piórka porem i pokrojonymi w kostkę ziemniakami podsmażamy kilka
minut. Następnie zalewamy gorącą wodą ,wkładamy kurczaka ,wlewamy sok z ogórków
,dodajemy liście laurowe i ziele angielskie ,zagotowujemy i zmniejszamy
płomień. Gotujemy 30 min. Następnie kurczaka wyjmujemy ,studzimy i oddzielamy
mięso od kości. Kroimy na mniejsze kawałki ,ponownie przekładamy do zupy. Dodajemy
ryż i gotujemy do jego miękkości. Całość zabielamy śmietaną ,do smaku
doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie sokiem z cytryny). Zestawiamy z ognia i
wrzucamy posiekany koperek. Podajemy ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz