poniedziałek, 16 marca 2015

Roladki drobiowe z wędzonym kurczakiem

Kurczak nadziewany kurczakiem? Dlaczego nie. Dwa różne smaki wspaniale uzupełniają się ,natomiast papryka konserwowa dodaje im pikantności. Podane z sosem grzybowym ,ziemniakami z wody i sałatą w śmietanie ,tworzą danie idealne.









Składniki

2 filety z kurczaka (pojedyncze)
2 wędzone pałki kurczaka 
papryka konserwowa
sól ,pieprz

Sos:
250 g pieczarek
250 g boczniaków królewskich (mogą być zwykłe)
cebula
1 łyżka masła
600 ml bulionu wołowego
1 łyżka mąki

Przygotowanie

 
Filety kroimy na pół i cienko rozbijamy. Wędzonego kurczaka (bez skóry) oddzielamy od kości. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Na środek rozbitych filetów kładziemy po kawałku papryki i wędzonego kurczaka. Zawijamy roladki ,owijamy nicią ,oprószamy solą i pieprzem.
Sos:
Cebulę siekamy ,pieczarki i boczniaki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Razem z cebulą smażymy na maśle. Oprószamy mąką ,chwilę podsmażamy ,zalewamy bulionem (cały czas mieszając. Kiedy sos zacznie gęstnieć ,wkładamy roladki i dusimy na małym ogniu 30 min.
Przed podaniem z roladek zdejmujemy nić kuchenną. Podajemy polane z sosem i ziemniakami z wody. U nas w wersji z sałatą w śmietanie.

1 komentarz: