Składniki
2 filety z kurczaka (pojedyncze)2 wędzone pałki kurczaka
papryka konserwowa
sól ,pieprz
Sos:
250 g pieczarek
250 g boczniaków królewskich (mogą być zwykłe)
cebula
1 łyżka masła
600 ml bulionu wołowego
1 łyżka mąki
Przygotowanie
Filety kroimy na pół i cienko rozbijamy. Wędzonego kurczaka
(bez skóry) oddzielamy od kości. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Na środek
rozbitych filetów kładziemy po kawałku papryki i wędzonego kurczaka. Zawijamy
roladki ,owijamy nicią ,oprószamy solą i pieprzem.
Sos:
Cebulę siekamy ,pieczarki i boczniaki oczyszczamy i kroimy
na mniejsze kawałki. Razem z cebulą smażymy na maśle. Oprószamy mąką ,chwilę
podsmażamy ,zalewamy bulionem (cały czas mieszając. Kiedy sos zacznie gęstnieć
,wkładamy roladki i dusimy na małym ogniu 30 min.
Przed podaniem z roladek zdejmujemy nić kuchenną. Podajemy
polane z sosem i ziemniakami z wody. U nas w wersji z sałatą w śmietanie.
jaki pyszny wkład :) a sosik boski :) pyszne danie :)
OdpowiedzUsuń