Składniki
700 g żeberekmąka do oprószenia
2 łyżki smalcu
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2 cebule
pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
łyżka mielonej słodkiej papryki
łyżeczka mielonej gorczycy
łyżeczka mielonego pieprzu
1/3 łyżeczki kuminu
1/2 szkl bulionu warzywnego
sól ,pieprz
Przygotowanie
Żeberka myjemy ,dzielimy na porcje. Oprószamy mąką i
podsmażamy na złoto z każdej strony na rozgrzanym smalcu. Przekładamy do
rondelka ,zalewamy bulionem wymieszanym z przyprawami ,dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek .Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Cebulę kroimy
w kostkę ,podsmażamy na tłuszczu ze smażenia żeberek ,osączamy z jego nadmiaru
i dodajemy do potrawy. Dusimy jeszcze 20 min ,dodajemy koncentrat i dokładnie
mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy
posiekaną natką i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz