czwartek, 5 marca 2015

Żeberka duszone

Pyszne ,aromatyczne ,pomidorowe.  Zachciało się nam żeberek ,oto i one :D podane z kopytkami i buraczkami tworzą danie idealne.












Składniki

700 g żeberek
mąka do oprószenia
2 łyżki smalcu
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2 cebule
pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
łyżka mielonej słodkiej papryki
łyżeczka mielonej gorczycy
łyżeczka mielonego pieprzu
1/3 łyżeczki kuminu
1/2 szkl bulionu warzywnego
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Żeberka myjemy ,dzielimy na porcje. Oprószamy mąką i podsmażamy na złoto z każdej strony na rozgrzanym smalcu. Przekładamy do rondelka ,zalewamy bulionem wymieszanym z przyprawami ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek .Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy na tłuszczu ze smażenia żeberek ,osączamy z jego nadmiaru i dodajemy do potrawy. Dusimy jeszcze 20 min ,dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką i szczypiorkiem.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz