Składniki
Naleśniki:500-600 ml mleka
kilka łyżek mąki
łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
jajko
olej kokosowy do smażenia
szczypta soli
Farsz:
250 g tłustego twarogu
2 banany
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sos:
dojrzałe pomelo
2 łyżki miodu
2 łyżki chia
Przygotowanie
Naleśniki:
Mleko dokładnie mieszamy z mąką ,proszkiem ,jajkiem i
odrobiną soli. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym.
Farsz:
Ser razem z bananami przepuszczamy przez maszynkę do
mielenia. Śmietanę ubijamy z ksylitolem ,dodajemy do masy serowej razem z
ekstraktem waniliowym. Składniki dokładnie mieszamy.
Sos:
Pomelo obieramy ,wyciągamy miąższ ,kroimy na mniejsze
kawałki i przekładamy do rondelka. Dusimy na wolnym ogniu z miodem. Kiedy pomelo
puści sok ,miksujemy. Ponownie wstawiamy na kuchenkę ,podgrzewamy i dodajemy
chia. Odstawiamy na 30 min. gdyby sos był zbyt rzadki ,możemy lekko zredukować
do uzyskania właściwej konsystencji.
Świetny pomysł na sos.
OdpowiedzUsuń