środa, 4 marca 2015

Tagliatelle z brukselką

Makaron jak zwykle daje się połączyć z różnymi dodatkami. Z brukselką też smakuje wybornie.















Składniki


  • 400 g tagliatelle
  • 150 g brukselki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • 125 ml śmietany
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa

    Przygotowanie

      Makaron ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem i dokładnie odsączyłem.
    Brukselkę oczyściłem, opłukałem, i pokroiłem w ćwiartki. Boczek pokroiłem w cienkie paski. Cebulę po obraniu pokroiłem w piórka.
    Boczek zrumieniłem na roztopionym smalcu. Na tym samym tłuszczu zeszkliłem cebulę, dodałem brukselkę i krótko smażyłem. Wlałem bulion i śmietanę, kapustę gotowałem na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką. Makaron dodałem do brukselki, podgrzałem, wyłożyłem na talerze, podałem z boczkiem.
  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz