Makaron jak zwykle daje się połączyć z różnymi dodatkami. Z brukselką też smakuje wybornie.
Składniki
- 400 g tagliatelle
- 150 g brukselki
- 100 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka smalcu
- 125 ml bulionu warzywnego
- sól
- 125 ml śmietany
- pieprz biały
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Brukselkę oczyściłem, opłukałem, i pokroiłem w ćwiartki. Boczek pokroiłem w cienkie paski. Cebulę po obraniu pokroiłem w piórka.
Boczek zrumieniłem na roztopionym smalcu. Na tym samym tłuszczu zeszkliłem cebulę, dodałem brukselkę i krótko smażyłem. Wlałem bulion i śmietanę, kapustę gotowałem na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką. Makaron dodałem do brukselki, podgrzałem, wyłożyłem na talerze, podałem z boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz