środa, 4 marca 2015

Gołąbki z makaronem bez zawijania

Przeważnie jest tak ,że podczas gotowania zostają nam różne składniki. Tak też było i w tym przypadku. Zostało sporo ugotowanego makaronu ,mięso z pieczenia i z gotowania ,kapusta pekińska  ,trzeba było to wykorzystać. Tak powstał ten oto przepis na gołąbki z makaronu ,kapusty pekińskiej z mięsem z cielęciny i drobiu. Oczywiście można je przygotować z mięsa surowego ,wydłużamy wtedy nieco czas zapiekania. Polecamy ,wyszło pysznie. Tak jak lubimy ,bez marnotrawienia produktów.



Składniki

szklanka drobnego makaronu (typu zacierki lub w kształcie ryżu)
3 jajka
300 g pieczonej cielęciny (może też być surowa)
300 g ugotowanego mięsa drobiowego (ewentualnie surowe)
bułka tarta
pęczek koperku
duża cebula
500-600 g kapusty pekińskiej
2 ząbki czosnku
sól ,pieprz

Sos beszamelowy:
500 ml mleka 3,2%
4 łyżki masła
3 łyżki mąki
sól
pieprz biały mielony
mielona gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente.
Mięso mielimy na średnich oczkach razem z cebulą. Kapustę i koperek siekamy.
Makaron ,kapustę ,koperek ,mięso z cebulą mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,jajkami i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy gołąbki. Podsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu i przekładamy do brytfanki.

W rondelku rozpuszczamy masło ,dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Cienkim strumieniem wlewamy mleko ,cały czas mieszamy ,aż sos zrobi się gęsty. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i gałką muszkatołową.

Tak przygotowanym sosem zalewamy gołąbki ,brytfankę zakrywamy i pieczemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz