Delikatne mięso wieprzowe w połączeniu z boczniakami mnie zachwyciło.
Warto wypróbować !
Składniki
- 4 polędwiczki wieprzowe
- 250 g boczniaków
- 100 g sera pleśniowego niebieskiego
- pół szklanki śmietany
- 30 ml białego wina
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- oliwa z oliwek
- łyżeczka masła
- sól
- biały pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- kapary
- zielona pietruszka
Przygotowanie
Polędwiczki natarłem solą, oliwą, rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz tymiankiem.
Odstawiłem na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie rozgrzałem na patelni oliwę.
Obsmażyłem polędwiczki ze wszystkich stron na rumiano. Zmniejszyłem
ogień, podlałem wodą i dusiłem ok.15 minut, aby doszły w środku.
Przygotowałem sos. Ser pleśniowy pokroiłem w kostkę, wrzuciłem na
patelnię z rozgrzanym masłem, chwilę smażyłem mieszając, aż ser się
rozpuścił. Wlałem białe wino i śmietanę, doprawiłem białym pieprzem i
szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszałem, aż powstał gęsty sos.
Pozostałe ząbki czosnku pokroiłem w plasterki, lekko podsmażyłem na
oliwie, wyjąłem i odłożyłem. Na tej samej oliwie podsmażyłem krótko
boczniaki, posoliłem, polałem sosem sojowym, parę minut gotowałem.
Polędwiczki pokroiłem, ułożyłem na talerzu z sosem i boczniakami. Sos
posypałem kaparami, a boczniaki pietruszką i przysmażonymi plasterkami
czosnku.
pychotka <3
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie :)
OdpowiedzUsuń