piątek, 6 marca 2015

Rillettes z łososia i zielonego pieprzu

Powiemy tak , kuchnia francuska ma w sobie to coś. Polecamy, wypróbujcie ten prosty, a czy smaczny przepis ? Dla nas TAK













 

 

Składniki

  • 1 bagietka
  • 750 ml wody
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 1 cebula grubo posiekana ( 80 g )
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 300 g filetów z łososia
  • 100 g wędzonego łososia, w cienkich plasterkach
  • 60 g masła miękkiego
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka zielonego pieprzu

    Przygotowanie


    W średnim rondelku wymieszałem wodę z winem. Dodałem grubo posiekaną cebulę, liść laurowy i czarny pieprz. Zagotowałem. Dodałem filet z łososia, zmniejszyłem ogień i gotowałem bez przykrycia ok. 5 minut, aż ryba była miękka. Zestawiłem z ognia i ostudziłem w wywarze przez 5 minut, następnie odcedziłem. Usunąłem z filetów skórę i ości. Mięso rozgniotłem widelcem. Dodałem wędzonego łososia, masło, skórkę z cytryny, zielony pieprz , odsączony z zalewy, odsączyłem i grubo posiekałem. Dokładnie wymieszałem. Masę rybna przełożyłem do 4 kokilek o pojemności 125 ml i ostudziłem w temperaturze pokojowej. Podałem z wcześniej przygotowanymi grzankami , tzn. pokrojoną bagietką na kromki o grubości 1 cm i opieczoną w piekarniku oraz ogórkami kiszonymi.

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! I na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być pyszny!

    PS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! :)

    OdpowiedzUsuń