Powiemy tak , kuchnia francuska ma w sobie to coś. Polecamy, wypróbujcie ten prosty, a czy smaczny przepis ? Dla nas TAK
Składniki
- 1 bagietka
- 750 ml wody
- 125 ml wytrawnego białego wina
- 1 cebula grubo posiekana ( 80 g )
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 300 g filetów z łososia
- 100 g wędzonego łososia, w cienkich plasterkach
- 60 g masła miękkiego
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżka zielonego pieprzu
Przygotowanie
W średnim rondelku wymieszałem wodę z winem. Dodałem grubo
posiekaną cebulę, liść laurowy i czarny pieprz. Zagotowałem. Dodałem
filet z łososia, zmniejszyłem ogień i gotowałem bez przykrycia ok. 5
minut, aż ryba była miękka. Zestawiłem z ognia i ostudziłem w wywarze
przez 5 minut, następnie odcedziłem. Usunąłem z filetów skórę i ości.
Mięso rozgniotłem widelcem. Dodałem wędzonego łososia, masło, skórkę z
cytryny, zielony pieprz , odsączony z zalewy, odsączyłem i grubo
posiekałem. Dokładnie wymieszałem. Masę rybna przełożyłem do 4 kokilek o
pojemności 125 ml i ostudziłem w temperaturze pokojowej. Podałem z
wcześniej przygotowanymi grzankami , tzn. pokrojoną bagietką na kromki o
grubości 1 cm i opieczoną w piekarniku oraz ogórkami kiszonymi.
Wygląda wspaniale! I na pewno tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny!
OdpowiedzUsuńPS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! :)