Propozycja na koper włoski. Pasuje do ryżu, makaronu, jako dodatek do mięsnych dań.
Składniki
- 4 fenkuły
- 2 czerwone cebule
- 4 dojrzałe pomidory
- łyżka oliwy z oliwy
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
- sól
- pieprz
- szczypta szafranu
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
Fenkuły umyłem, odkroiłem zielone listki. Bulwy fenkułów i
połówki cebuli pokroiłem w piórka. Pomidory umyłem, pozbawiłem trzpieni.
Na patelni rozgrzałem olej. Na słabym ogniu podsmażyłem na nim fenkuły,
następnie dołożyłem cebulę i usmażyłem wszystko na złoto. Dodałem
rozgnieciony ząbek czosnku
Połowę pomidorów pokroiłem na ósemki. Resztę pokroiłem w kostkę i
wrzuciłem na patelnię razem z tymiankiem, pietruszką i niewielką ilością
listków fenkułu. Dusiłem wszystko pod przykryciem 5 minut.
Przyprawiłem solą, pieprzem, szafranem i sokiem z cytryny. Do warzyw na
patelni dodałem ósemki pomidorów, całość jeszcze raz pogrzałem. Przed
podaniem posypałem posiekanymi listkami fenkułu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz