sobota, 7 marca 2015

Fenkuł orientalnie

Propozycja na koper włoski. Pasuje do ryżu, makaronu, jako dodatek do mięsnych dań.













 

Składniki

  • 4 fenkuły
  • 2 czerwone cebule
  • 4 dojrzałe pomidory
  • łyżka oliwy z oliwy
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki soku z cytryny

    Przygotowanie

      Fenkuły umyłem, odkroiłem zielone listki. Bulwy fenkułów i połówki cebuli pokroiłem w piórka. Pomidory umyłem, pozbawiłem trzpieni.
    Na patelni rozgrzałem olej. Na słabym ogniu podsmażyłem na nim fenkuły, następnie dołożyłem cebulę i usmażyłem wszystko na złoto. Dodałem rozgnieciony ząbek czosnku
 Połowę pomidorów pokroiłem na ósemki. Resztę pokroiłem w kostkę i wrzuciłem na patelnię razem z tymiankiem, pietruszką i niewielką ilością listków fenkułu. Dusiłem wszystko pod przykryciem 5 minut. Przyprawiłem solą, pieprzem, szafranem i sokiem z cytryny. Do warzyw na patelni dodałem ósemki pomidorów, całość jeszcze raz pogrzałem. Przed podaniem posypałem posiekanymi listkami fenkułu.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza