Składniki
500 g ziemniaków400 g mięsa z jelenia
150 g masła
125 ml mleka
cebula
pomidor
kilka śliwek suszonych
łyżeczka tymianku
łyżeczka estragonu
łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
łyżeczka ostrej papryki
sól i pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy i razem z rozpuszczonym masłem (75 g ) ,gałką muszkatołową
,papryką i mlekiem ,ubijamy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki ,gotujemy do
miękkości ,studzimy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę
kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy do niej estragon i rozmaryn.
Dodajemy ją do zmielonego mięsa (razem z tłuszczem) i pokrojonymi w kostkę
śliwkami. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do naczynia żaroodpornego
przekładamy warstwami połowę ziemniaków ,mięso ,pokrojony w plastry pomidor i
pozostałe ziemniaki. Pieczemy 30 min w temp 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz