niedziela, 8 marca 2015

Zapiekanka z jelenia


Bardzo smaczna zapiekanka ziemniaczano mięsna. Nadaje się na obiad lub kolację.














Składniki

500 g ziemniaków
400 g mięsa z jelenia
150 g masła
125 ml mleka
cebula
pomidor
kilka śliwek suszonych
łyżeczka tymianku
łyżeczka estragonu
łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
łyżeczka ostrej papryki
sól i pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy i razem z rozpuszczonym masłem (75 g ) ,gałką muszkatołową ,papryką i mlekiem ,ubijamy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki ,gotujemy do miękkości ,studzimy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy do niej estragon i rozmaryn. Dodajemy ją do zmielonego mięsa (razem z tłuszczem) i pokrojonymi w kostkę śliwkami. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przekładamy warstwami połowę ziemniaków ,mięso ,pokrojony w plastry pomidor i pozostałe ziemniaki. Pieczemy 30 min w temp 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz