Dla nas smaczne i niekonwencjonalne połączenie smaków.
Składniki
1kg wołowiny (najlepiej ligawy)200 g tuńczyka w oleju
cebula
duża marchew
mały seler
por (biała część)
500 ml białego wytrawnego wina
1 cytryna
4 łyżki majonezu
2 łyżki kaparów
olej do smażenia
sól ,pieprz
Przygotowanie
Wołowinę oprószamy solą i pieprzem ,krótko podsmażamy na
rozgrzanym tłuszczu.
Mięso przekładamy do rondelka ,dodajemy wino ,razem z
obranymi i pokrojonymi w kostkę warzywami dusimy na wolnym ogniu około 40 min.
Mięso wyjmujemy ,owijamy w folię aluminiową (żeby nie ostygła).
Warzywa przekładamy ,dodajemy odrobinę bulionu z gotowania i
razem z osączonym tuńczykiem ,sokiem z cytryny ,kaparami ,miksujemy. Następnie
dodajemy majonez ,dokładnie mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem mięso kroimy na plastry ,podajemy z
przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz