Składniki
2 czerwone paprykizielona papryka
400 g pomidorów
400 g młodej marchewki
garść świeżej bazylii
600 ml bulionu drobiowo-warzywnego
300 ml soku pomidorowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki drobnego makaronu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżka mielonej kozieradki
pęczek natki pietruszki
Przygotowanie
Papryki zawijamy osobno w folię aluminiową. Postępujemy tak
też z pomidorami i marchewką (marchewki obieramy przed). Warzywa zapiekamy 40
min w temperaturze 200°C.
Studzimy. Papryki i pomidory obieramy ze skórek ,razem z marchewką kroimy na
małe kawałki. Bazylię siekamy. Papryki ,pomidory ,marchewki i bazylię
przekładamy do garnka ,zalewamy bulionem ,sokiem pomidorowym i zagotowujemy.
Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy do zupy ,studzimy i
miksujemy. Doz zupy dodajemy drobny makaron ,mielony imbir i kozieradkę.
Podgrzewamy (cały czas mieszając) do momentu ,kiedy makaron zmięknie. Podajemy
gorące z posiekaną natką pietruszki.
Taka zupa za mną chodzi ;)
OdpowiedzUsuń