niedziela, 22 lutego 2015

Szekelygulyas

Danie kuchni węgierskiej ,znane jako gulasz transylwański. To połączenie mięsa wieprzowego z kiszoną kapustą.














Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 4 cebule
  • 60 g smalcu
  • 250 ml śmietany
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • łyżka mąki
  • sól

    Przygotowanie

    Drobno posiekaną cebulę smażymy na smalcu ,następnie pokrojone w dużą kostkę mięso. Obsmażamy ,zalewamy wodą (1/3 szkl) ,solimy ,dodajemy paprykę ,kminek przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy 40 min na wolnym ogniu.
    Kapustę siekamy ,dodajemy do mięsa ,zalewamy wodą (kapusta musi być zakryta wodą) ,gotujemy do jej miękkości.
    Połowę ilości śmietany mieszamy z mąką i dodajemy do potrawy. Gotujemy kilka minut ,cały czas mieszając. Podajemy razem z ziemniakami i polewamy pozostałą śmietaną.

1 komentarz:

  1. Znam ten (albo bardzo podobny bo bez kminku) z książki łakomych Włochów, danie grzechu warte :)

    OdpowiedzUsuń