Danie kuchni węgierskiej ,znane jako gulasz transylwański. To połączenie mięsa wieprzowego z kiszoną kapustą.
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 800 g kiszonej kapusty
- 4 cebule
- 60 g smalcu
- 250 ml śmietany
- ząbek czosnku
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- łyżka mąki
- sól
Przygotowanie
Drobno posiekaną cebulę smażymy na smalcu ,następnie pokrojone w
dużą kostkę mięso. Obsmażamy ,zalewamy wodą (1/3 szkl) ,solimy ,dodajemy
paprykę ,kminek przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy 40 min na
wolnym ogniu.
Kapustę siekamy ,dodajemy do mięsa ,zalewamy wodą (kapusta musi być zakryta wodą) ,gotujemy do jej miękkości.
Połowę ilości śmietany mieszamy z mąką i dodajemy do potrawy. Gotujemy
kilka minut ,cały czas mieszając. Podajemy razem z ziemniakami i
polewamy pozostałą śmietaną.
Znam ten (albo bardzo podobny bo bez kminku) z książki łakomych Włochów, danie grzechu warte :)
OdpowiedzUsuń