poniedziałek, 23 lutego 2015

Dorsz po aleksandryjsku

Danie kuchni egipskiej ,zazwyczaj to mieszanina kuchni europejskiej ,dla zaspokojenia potrzeb gości hotelowych. Smaczne połączenie ryby morskiej z pomidorami.












Składniki

1 kg polędwicy z dorsza atlantyckiego
500 g pomidorów
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka mąki
łyżka bułki tartej
2 łyżki natki pietruszki
sól

Przygotowanie

 
Rybę płuczemy ,osuszamy ,kroimy na kawałki ,solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
Pomidory sparzamy ,obieramy ,kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Smażymy na oliwie z oliwek (połowa tłuszczu) z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.

Rybę oprószamy mąką i smażymy na rumiano z obu stron na pozostałym tłuszczu (zostawiając ten ze smażenia pomidorów).


Naczynie do zapiekania natłuszczamy oliwą ze smażenia ,na dno wykładamy połowę smażonych pomidorów ,na nie układamy usmażoną rybę ,na wierzch ponownie pomidory. Posypujemy bułką tartą ,polewamy pozostałym tłuszczem ze smażenia ,posypujemy posiekaną natką i zapiekamy 25 min w temp 180°C.
Podajemy z gotowanym ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz