Składniki
1 kg polędwicy z dorsza atlantyckiego500 g pomidorów
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka mąki
łyżka bułki tartej
2 łyżki natki pietruszki
sól
Przygotowanie
Rybę płuczemy ,osuszamy ,kroimy na kawałki ,solimy i
odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
Pomidory sparzamy ,obieramy ,kroimy na ćwiartki i usuwamy
gniazda nasienne. Smażymy na oliwie z oliwek (połowa tłuszczu) z dodatkiem
przeciśniętego przez praskę czosnku.
Rybę oprószamy mąką i smażymy na rumiano z obu stron na
pozostałym tłuszczu (zostawiając ten ze smażenia pomidorów).
Naczynie do zapiekania natłuszczamy oliwą ze smażenia ,na
dno wykładamy połowę smażonych pomidorów ,na nie układamy usmażoną rybę ,na
wierzch ponownie pomidory. Posypujemy bułką tartą ,polewamy pozostałym
tłuszczem ze smażenia ,posypujemy posiekaną natką i zapiekamy 25 min w temp 180°C.
Podajemy z gotowanym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz