środa, 11 lutego 2015

Pierś kurczaka z sosem mango

Soczysta pierś z kurczaka w słodko-pikantnym sosie chilli z "maślaną" kaszą kus kus.














Składniki

 
300 g filetu z kurczaka
sól himalajska
przyprawa chińska "pięć smaków"
chilli
duże mango
łyżka brązowego cukru
2 łyżki limonki tajskiej 
100 g kaszy kus kus
2 łyżki masła

Przygotowanie

 
Filety płuczemy ,osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy najpierw solą ,następnie przyprawą. Przekładamy do rękawa i wstawiamy do lodówki na 30 min. Pieczemy 35 min w temperaturze 180°C. Po upieczeniu kroimy na kawałki.
Mango obieramy ,kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy. Dodajemy sok z limonki ,cukier i zmielone chili. Podgrzewamy ,cały czas mieszając.
Kaszę kus kus przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Mieszamy z roztopionym masłem.
Na kaszy podajemy kurczaka z sosem mango.

1 komentarz:

  1. miałam mango ale "wtrąbiłam całe" bez przetważania. super wygląda!
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń