Składniki
3 średniej wielkości ziemniaki3 jajka
150 g pieczarek
150 g wędzonego boczku
duża cebula
150 g żółtego sera (ulubionego)
1/2 szkl mąki
2 ząbki czosnku
łyżka mielonej kozieradki
sól ,pieprz
olej do smażenia
Sos:
pomidory krojone z puszki
pęczek koperku
mała papryczka chilli
cukier
sól ,pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki ,cebulę ,pieczarki i ser ścieramy na tarce o
dużych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z
mąką ,jajkami ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mieloną kozieradką. Do
smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju ,na rumiano z obu stron.
Pomidory wraz z zalewą przelewamy do rondelka ,dodajemy
posiekany koperek i chilli ,odparowujemy z nadmiaru płynu (do ulubionej konsystencji)
. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz cukrem. Podajemy razem z plackami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz