czwartek, 12 lutego 2015

Placki ziemniaczane po chłopsku

Już dawno nie robiliśmy placków ziemniaczanych ,więc naszła nas ogromna chęć by zjeść je właśnie dzisiaj. Przepyszna mieszanka z pieczarkami ,serem żółtym i boczkiem okraszone sosem pomidorowo koperkowym.











Składniki

3 średniej wielkości ziemniaki
3 jajka
150 g pieczarek
150 g wędzonego boczku
duża cebula
150 g żółtego sera (ulubionego)
1/2 szkl mąki
2 ząbki czosnku
łyżka mielonej kozieradki
sól ,pieprz
olej do smażenia
Sos:
pomidory krojone z puszki
pęczek koperku
mała papryczka chilli
cukier
sól ,pieprz

Przygotowanie


Ziemniaki ,cebulę ,pieczarki i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z mąką ,jajkami ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mieloną kozieradką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju ,na rumiano z obu stron.
Pomidory wraz z zalewą przelewamy do rondelka ,dodajemy posiekany koperek i chilli ,odparowujemy z nadmiaru płynu (do ulubionej konsystencji) . Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz cukrem. Podajemy razem z plackami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz