środa, 11 lutego 2015

Kapuśniak z wędzonym boczkiem i kiełbasą

Kapuśniak w troszkę innej wersji. Śliwki nadają wyrazistego smaku.















Składniki

  • 250 g kiszonej kapusty z sokiem
  • kiełbasa czosnkowa
  • 250 g ziemniaków
  • 200 g wędzonego tłustego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 6 suszonych śliwek bez pestek
  • 10 ziaren pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • majeranek
  • 1 łyzka posiekanej natki pietruszki
  • włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka

    Przygotowanie


    Kapustę odcisnąłem, pokroiłem dość drobno. Sok zachowałem. Przełożyłem do garnka, wlałem sok, dodałem obraną i pokrojoną w talarki kiełbasy Dolałem ok. 500 ml wody i doprowadziłem do wrzenia. Zmniejszyłem ogień i gotowałem ok. 20 minut.
     Śliwki po umyciu zalałem wodą i odstawiłem na kilka minut, aż zmiękły. Po odcedzeniu i ostudzeniu, pokroiłem na kawałki.
    Ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę. Przełożyłem do garnka, zalałem wodą , posoliłem ,dodałem przyprawy i pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Ugotowałem do miękkości.
     Boczek pokroiłem w kostkę , cebulę drobno posiekałem. Boczek wytopiłem, dodałem cebulę , zeszkliłem. Oprószyłem mąką, mieszając zrobiłem jasną zasmażkę. Posypałem papryką zalałem niewielką ilością wody, dokładnie wymieszałem.
    Do garnka z kapustą dodałem ugotowane ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, zagęściłem przygotowaną zasmażkę. Wymieszałem i gotowałem jeszcze ok. 20 minut. Dodałem 2łyżki śmietany zahartowanej kilkoma łyżkami gorącej zupy. Doprawiłem solą i pieprzem. Po rozlaniu do talerzy dodałem kilka kawałków śliwek i posypałem natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza