Kapuśniak w troszkę innej wersji. Śliwki nadają wyrazistego smaku.
Składniki
- 250 g kiszonej kapusty z sokiem
- kiełbasa czosnkowa
- 250 g ziemniaków
- 200 g wędzonego tłustego boczku
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 6 suszonych śliwek bez pestek
- 10 ziaren pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- świeżo mielony pieprz
- majeranek
- 1 łyzka posiekanej natki pietruszki
- włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka
Przygotowanie
Kapustę odcisnąłem, pokroiłem dość drobno. Sok zachowałem.
Przełożyłem do garnka, wlałem sok, dodałem obraną i pokrojoną w talarki
kiełbasy Dolałem ok. 500 ml wody i doprowadziłem do wrzenia.
Zmniejszyłem ogień i gotowałem ok. 20 minut.
Śliwki po umyciu zalałem wodą i odstawiłem na kilka minut, aż zmiękły. Po odcedzeniu i ostudzeniu, pokroiłem na kawałki.
Ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę. Przełożyłem do garnka,
zalałem wodą , posoliłem ,dodałem przyprawy i pokrojoną w kostkę
włoszczyznę. Ugotowałem do miękkości.
Boczek pokroiłem w kostkę , cebulę drobno posiekałem. Boczek wytopiłem,
dodałem cebulę , zeszkliłem. Oprószyłem mąką, mieszając zrobiłem jasną
zasmażkę. Posypałem papryką zalałem niewielką ilością wody, dokładnie
wymieszałem.
Do garnka z kapustą dodałem ugotowane ziemniaki razem z wodą, w której
się gotowały, zagęściłem przygotowaną zasmażkę. Wymieszałem i gotowałem
jeszcze ok. 20 minut. Dodałem 2łyżki śmietany zahartowanej kilkoma
łyżkami gorącej zupy. Doprawiłem solą i pieprzem. Po rozlaniu do talerzy
dodałem kilka kawałków śliwek i posypałem natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz