piątek, 2 stycznia 2015

Zupa fasolowa z porem i czosnkową kiełbasą

Danie kuchni francuskiej. Smak fasoli ,pora ,czosnku przeplatany z bazyliowym pistou ,po prostu pycha!















Składniki

  • 200 g drobnej białej fasoli
  • 2 łyżki masła
  • 150 g bekonu
  • 2 ząbki czosnku
  • por (biała część)
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • liść laurowy
  • 250 g kiełbasy czosnkowej
  • Pistou:
  • pęczek świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 50-60 ml oliwy z oliwek

    Przygotowanie

    Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc. Rano fasolę płuczemy pod zimną wodą i osączamy. W garnku rozpuszczamy masło ,smażymy pokrojony w paski bekon ,czosnek (zmiażdżony praską) ,pora pokrojonego na cienkie talarki ,seler (cienko pokrojony) oraz marchew pokrojoną w drobną kostkę. Zalewamy bulionem ,dodajemy listek laurowy i fasolę ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem do miękkości fasoli.

    Kiełbasę kroimy na grube kawałki i smażymy na patelni. Podajemy ją do rozlanej już w talerze zupy razem z pistou.

    Pistou:

    Listki bazylii ,pokrojony czosnek ,parmezan i oliwę miksujemy razem do momentu uzyskania gładkiej ,jednolitej masy.

    Pistou dodajemy jako ostatni składnik do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz