Danie kuchni francuskiej. Smak fasoli ,pora ,czosnku przeplatany z bazyliowym pistou ,po prostu pycha!
Składniki
- 200 g drobnej białej fasoli
- 2 łyżki masła
- 150 g bekonu
- 2 ząbki czosnku
- por (biała część)
- 2-3 gałązki selera naciowego
- 2 marchewki
- 1,5 l bulionu drobiowego
- liść laurowy
- 250 g kiełbasy czosnkowej
- Pistou:
- pęczek świeżej bazylii
- ząbek czosnku
- 3 łyżki startego parmezanu
- 50-60 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie
Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na
noc. Rano fasolę płuczemy pod zimną wodą i osączamy. W garnku
rozpuszczamy masło ,smażymy pokrojony w paski bekon ,czosnek (zmiażdżony
praską) ,pora pokrojonego na cienkie talarki ,seler (cienko pokrojony)
oraz marchew pokrojoną w drobną kostkę. Zalewamy bulionem ,dodajemy
listek laurowy i fasolę ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy
pod przykryciem do miękkości fasoli.
Kiełbasę kroimy na grube kawałki i smażymy na patelni. Podajemy ją do rozlanej już w talerze zupy razem z pistou.
Pistou:
Listki bazylii ,pokrojony czosnek ,parmezan i oliwę miksujemy razem do momentu uzyskania gładkiej ,jednolitej masy.
Pistou dodajemy jako ostatni składnik do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz