Propozycja dla smakoszy mięsa drobiowego. Prosty i smaczny wariant na podanie kurczaka.
Składniki
- 8 szt podudzi kurczaka
- 1/3 szklanki oliwy
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 2 szklanki płynnego przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- gałązka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie
Podudzia umyłem, osuszyłem. Przyprawiłem solą i pieprzem.
Obsmażyłem na rozgrzanej oliwie. Przełożyłem do żaroodpornej formy . Na
tym samym tłuszczu podsmażyłem lekko ząbki czosnku , które wcześniej
przekroiłem na pół. Tak przygotowany czosnek dodałem do mięsa. Posypałem
tymiankiem i ponownie doprawiłem solą i pieprzem. Polałem przecierem
pomidorowym.
- Zapiekałem ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200
stopni C. Na około 15 minut przed końcem zapiekania dodałem gałązkę
pomidorków koktajlowych , wcześniej opłukanych i osuszonych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz