czwartek, 22 stycznia 2015

Podudzia w pomidorach

Propozycja dla smakoszy mięsa drobiowego. Prosty i smaczny wariant na podanie kurczaka.

















Składniki


  • 8 szt podudzi kurczaka
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 szklanki płynnego przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • gałązka pomidorków koktajlowych

    Przygotowanie


    Podudzia umyłem, osuszyłem. Przyprawiłem solą i pieprzem. Obsmażyłem na rozgrzanej oliwie. Przełożyłem do żaroodpornej formy . Na tym samym tłuszczu podsmażyłem lekko ząbki czosnku , które wcześniej przekroiłem na pół. Tak przygotowany czosnek dodałem do mięsa. Posypałem tymiankiem i ponownie doprawiłem solą i pieprzem. Polałem przecierem pomidorowym.

  •  Zapiekałem ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. Na około 15 minut przed końcem zapiekania dodałem gałązkę pomidorków koktajlowych , wcześniej opłukanych i osuszonych.

     














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz