czwartek, 22 stycznia 2015

Pasztet z wątróbek drobiowych

Tym razem pokusiliśmy się na własnoręcznie zrobiony pasztet drobiowy. Przepis kuchni kaszubskiej zapewne posmakuje amatorom pasztetów. Delikatny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu.












Składniki

  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 3 cebule średniej wielkości
  • łyżeczka tymianku
  • 200 g gęsiego smalcu
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie


    Cebulę drobno siekamy.

  •  W rondelku roztapiamy smalec ,wrzucamy cebulę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 min. Często mieszamy ,osączamy z tłuszczu.

  •  Na patelni roztapiamy pozostały tłuszcz ,wlewamy również ten z duszenia cebuli i obsmażamy przez 10 min wątróbki oprószone tymiankiem. Wyjmujemy z tłuszczu.

  •  Jeszcze ciepłe wątróbki razem z duszoną cebulą mielimy dwa razy (najmniejsze oczka).

  •  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  •  Przekładamy do słoiczków ,zakręcamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  •  Podajemy ze świeżym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz