Tym razem pokusiliśmy się na własnoręcznie zrobiony pasztet drobiowy.
Przepis kuchni kaszubskiej zapewne posmakuje amatorom pasztetów.
Delikatny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu.
Składniki
- 500 g wątróbek drobiowych
- 3 cebule średniej wielkości
- łyżeczka tymianku
- 200 g gęsiego smalcu
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Cebulę drobno siekamy.
- W rondelku roztapiamy smalec ,wrzucamy cebulę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 min. Często mieszamy ,osączamy z tłuszczu.
- Na patelni roztapiamy pozostały tłuszcz ,wlewamy również ten z duszenia
cebuli i obsmażamy przez 10 min wątróbki oprószone tymiankiem. Wyjmujemy
z tłuszczu.
- Jeszcze ciepłe wątróbki razem z duszoną cebulą mielimy dwa razy (najmniejsze oczka).
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Przekładamy do słoiczków ,zakręcamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Podajemy ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz