piątek, 5 grudnia 2014

Zupa chlebowa z Pałuk

Przeglądając kuchnię wielkopolską natknąłem się na zupę chlebową ,bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu.















Składniki

  • 2 l bulionu mięsno-warzywnego
  • 400 g czerstwego chleba (u mnie żytni)
  • 300 g cienkiej kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie


    Kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę. Chleb rozdrabniamy i zalewamy 750 ml wrzątku i mieszamy na jednolitą masę. Do masy wlewamy bulion mięsno-warzywny. Jajka roztrzepujemy w 500 ml zimnej wody ,dolewamy do całości razem z pokrojoną kiełbasą i boczkiem. Zagotowujemy (ciągle mieszając) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz