Idealny dodatek np. do kopytek
Składniki
- 1 mała lub pół dużej główki białej kapusty ( 700-800 g )
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- pół pęczka koperku
- sól
- 100 g surowego wędzonego boczku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sok z cytryny
- szczypta cukru
- kilka malutkich grzybów suszonych
Przygotowanie
Kapustę obrałem z wierzchnich liści , opłukałem i drobno
poszatkowałem. Kapustę zalałem wrzątkiem , dodałem łyżeczkę soli, połowę
masła, namoczone grzyby i gotowałem 40-50 minut. Na patelni rozpuściłem
resztę masła, włożyłem drobno posiekaną cebulę i smażyłem , dopóki
lekko się nie zrumieniła. Wsypałem wtedy mąkę i smażyłem jeszcze ok. 2
minuty.
Zasmażkę rozprowadziłem kilkoma łyżkami wywaru i dodałem do kapusty. Na
patelni podsmażyłem drobno pokrojony boczek , dodałem do kapusty.
Wlałem przecier pomidorowy. Dusiłem pod przykryciem ok. 10 minut.
Doprawiłem do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny , dodałem posiekany
koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz