piątek, 5 grudnia 2014

Kapusta zasmażona

Idealny dodatek np. do kopytek


















Składniki

  • 1 mała lub pół dużej główki białej kapusty ( 700-800 g )
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • pół pęczka koperku
  • sól
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • kilka malutkich grzybów suszonych

    Przygotowanie

      Kapustę obrałem z wierzchnich liści , opłukałem i drobno poszatkowałem. Kapustę zalałem wrzątkiem , dodałem łyżeczkę soli, połowę masła, namoczone grzyby i gotowałem 40-50 minut. Na patelni rozpuściłem resztę masła, włożyłem drobno posiekaną cebulę i smażyłem , dopóki lekko się nie zrumieniła. Wsypałem wtedy mąkę i smażyłem jeszcze ok. 2 minuty.
    Zasmażkę rozprowadziłem kilkoma łyżkami wywaru i dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem drobno pokrojony boczek , dodałem do kapusty. Wlałem przecier pomidorowy. Dusiłem pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawiłem do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny , dodałem posiekany koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz