Wieprzowina z Tonkatsu
Danie kuchni japońskiej
Składniki
- 400 g schabu wieprzowego
- 2 jajka
- olej do smażenia
- bułka tarta
- sól ,pieprz
- Sos:
- 1/3 szkl ketchupu
- 100 ml sosu sojowego (ciemnego)
- łyżka cukru
- Dodatkowo:
- ryż jaśminowy
- trawa cytrynowa
- grzyby mun
Przygotowanie
Schab kroimy w cienkie plasterki ,oprószamy solą i pieprzem i
wstawiamy do lodówki na 30 min. Mięso obtaczamy najpierw w rozbełtanych
jajkach ,następnie w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.
Osączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Następnie kroimy na
paski około 2 cm.
Sos: Sos sojowy mieszamy z ketchupem i cukrem.
Całość można podać z ryżem jaśminowym wymieszanym z trawą cytrynową oraz grzybami mun.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza