wtorek, 30 grudnia 2014

Wieprzowina z Tonkatsu

Danie kuchni japońskiej


















Składniki

  • 400 g schabu wieprzowego
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • sól ,pieprz
  • Sos:
  • 1/3 szkl ketchupu
  • 100 ml sosu sojowego (ciemnego)
  • łyżka cukru
  • Dodatkowo:
  • ryż jaśminowy
  • trawa cytrynowa
  • grzyby mun

    Przygotowanie

      Schab kroimy w cienkie plasterki ,oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na 30 min. Mięso obtaczamy najpierw w rozbełtanych jajkach ,następnie w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Osączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Następnie kroimy na paski około 2 cm.

    Sos: Sos sojowy mieszamy z ketchupem i cukrem.

    Całość można podać z ryżem jaśminowym wymieszanym z trawą cytrynową oraz grzybami mun.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz