Rosół wołowy
Pyszny domowy rosół.
Składniki
- 800 g wołowiny (szponder)
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1/4 selera
- 1/4 kapusty włoskiej
- 1 cebula
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- Sól i pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie
Mięso umyć ,zalać 1,5 l zimnej wody ,doprowadzić do wrzenia i
zmniejszyć ogień. Usunąć szumowiny i pianę. Dodać oczyszczone i
oskrobane warzywa ,sól ,pieprz ziarnisty ,liść laurowy i ziele
angielskie. Co jakiś czas dolewać zimnej wody. Kiedy mięso jest miękkie
,wyjąć je wraz z warzywami i przyprawić. Dodać cebulę i gotować jeszcze
30 min. Ugotowane warzywa pokroić ,dodać do rosołu. Przed podaniem można
posypać posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz