wtorek, 30 grudnia 2014

Rosół wołowy

Pyszny domowy rosół.

















Składniki

  • 800 g wołowiny (szponder)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1/4 selera
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • Sól i pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

    Przygotowanie

    Mięso umyć ,zalać 1,5 l zimnej wody ,doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Usunąć szumowiny i pianę. Dodać oczyszczone i oskrobane warzywa ,sól ,pieprz ziarnisty ,liść laurowy i ziele angielskie. Co jakiś czas dolewać zimnej wody. Kiedy mięso jest miękkie ,wyjąć je wraz z warzywami i przyprawić. Dodać cebulę i gotować jeszcze 30 min. Ugotowane warzywa pokroić ,dodać do rosołu. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz