czwartek, 18 grudnia 2014

Pomidorowa zapiekanka

Popularne danie w Australii. Efekt osiedlania się w Australii wielu Greków, Hiszpanów , Włochów, a więc kuchnia podobna do tej z basenu Morza Śródziemnego













Składniki

  • 20 dag sera koziego (u mnie rolada)
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 duży pomidor pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 łyżka tymianku
  • 3 łyżki pieprzu cytrynowego

    Przygotowanie

      Ser zmiksowałem ze śmietaną i miękkim masłem. Z ciasta francuskiego wyciąłem koło o średnicy ok. 30 cm. Pastę wyłożyłem na ciasto , pozostawiając brzeg o szerokości 5 cm.
    Na paście serowej rozłożyłem pomidory, posypałem tymiankiem i pieprzem cytrynowym.
    Podwinąłem brzegi ciasta, tak aby masa nie wypłynęła podczas pieczenia.




 Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C , piekłem ok. 40 minut.
Podałem gorącą , od razu po zapieczeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz