czwartek, 18 grudnia 2014

Pieczarki w sosie pomidorowym

Pyszna przekąska i zagryzka. Polecam

















Składniki

  • 1 kg pieczarek
  • Zalewa:
  • 1 l wody
  • 125 ml oleju
  • 125 ml octu
  • 2 cebule (kroimy w piórka)
  • 1/2 łyżki soli
  • łyżka vegety
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 5 łyżek cukru
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
  • masło klarowane



  • Przygotowanie

    1. Pieczarki oczyszczamy ,obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto. Przekładamy do słoików (3/4 wysokości słoika).
      Przygotowujemy zalewę:
      Wszystkie składniki zalewy gotujemy 10 min od momentu zawrzenia. Gorącą marynatą zalewamy pieczarki. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz