piątek, 19 grudnia 2014

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler








Idealny na świąteczny barszcz z uszkami.
















Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1,2 l wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 4 łyżki kminku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 125 ml kwasu z ogórków kiszonych

    Przygotowanie

    Wodę z cukrem zagotowujemy ,lekko studzimy. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem wrzucamy do naczynia (szklane lub gliniane). Dodajemy kminek ,liść laurowy ,ziele angielskie. Zalewamy wodą z cukrem i dodajemy kwas z ogórków. Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy na 4-5 dni (temp pokojowa).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz