środa, 24 grudnia 2014

Polędwiczki z mozzarellą po toskańsku

Propozycja na szybką kolację

















Składniki

  • polędwiczka wieprzowa
  • pomidor
  • 10 dag sera mozzarella
  • 1/2 cytryny
  • bazylia świeża
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • czarne oliwki bez pestek
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz czarny

    Przygotowanie

      Polędwiczkę umyłem, oczyściłem, natarłem czosnkiem roztartym z solą i ziołami prowansalskimi. Odstawiłem na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy, włożyłem polędwiczkę , zrumieniłem ze wszystkich stron. Pokroiłem w poprzek na ok. 3-4 cm kawałki i ułożyłem pionowo w posmarowanej oliwą żaroodpornej formie. Posypałem pieprzem, skórką otartą z cytryny i skropiłem wyciśniętym z niej sokiem.
    Na wierzchu każdego kawałka mięsa ułożyłem plasterek pomidora, listek bazylii i kulkę mozzarelli. Zapiekałem ok.15 minut w temperaturze 200 stopni C.
    Udekorowałem oliwkami i listkami świeżej bazylii

1 komentarz: