Propozycja na szybką kolację
Składniki
- polędwiczka wieprzowa
- pomidor
- 10 dag sera mozzarella
- 1/2 cytryny
- bazylia świeża
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- czarne oliwki bez pestek
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz czarny
Przygotowanie
Polędwiczkę umyłem, oczyściłem, natarłem czosnkiem roztartym z
solą i ziołami prowansalskimi. Odstawiłem na ok. 30 minut. Na patelni
rozgrzałem 2 łyżki oliwy, włożyłem polędwiczkę , zrumieniłem ze
wszystkich stron. Pokroiłem w poprzek na ok. 3-4 cm kawałki i ułożyłem
pionowo w posmarowanej oliwą żaroodpornej formie. Posypałem pieprzem,
skórką otartą z cytryny i skropiłem wyciśniętym z niej sokiem.
Na wierzchu każdego kawałka mięsa ułożyłem plasterek pomidora, listek
bazylii i kulkę mozzarelli. Zapiekałem ok.15 minut w temperaturze 200
stopni C.
Udekorowałem oliwkami i listkami świeżej bazylii
super pomysł!
OdpowiedzUsuń