piątek, 26 grudnia 2014

Śledzie na słodko z rodzynkami i żurawiną

Wersja na słodko z dodatkiem rodzynek i żurawiny połączonych miodem.















Składniki

  • 500 g filetów ze śledzia
  • 5 cebul
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml oleju
  • 100 ml miodu
  •  garść suszonych grzybów
  • szklanka rodzynek
  • szklanka suszonej żurawiny

    Przygotowanie

      Śledzie dzień wcześniej moczymy w wodzie (co najmniej dwukrotnie) ,kroimy na kawałki ok. 5 cm. Grzyby moczymy i gotujemy. Kroimy w paski.
    Cebule kroimy w piórka ,szklimy na oleju ,dodajemy przecier pomidorowy ,grzyby ,rodzynki ,żurawinę i miód. Podgrzewamy (cały czas mieszając) i studzimy. Dodajemy śledzie ,dokładnie ze sobą łączymy ,przekładamy do pojemników i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz