Aromatyczne ,mocno korzenne ,miękkie.
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 150 ml miodu
- 150 g masła
- 200 g cukru pudru
- jajko
- żółtko
- 2-3 łyżki przyprawy do piernika
- 10 g sody oczyszczonej
- masło do posmarowania blachy
Przygotowanie
Miód i masło rozpuszczamy w rondelku ,lekko schładzamy. Mąkę
mieszamy z sodą ,przyprawą do piernika i cukrem pudrem. Robimy dołek i
wlewamy miód wymieszany z masłem ,oraz rozbełtane jajko z żółtkiem.
Zagniatamy ciasto na gładko. Rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm
,foremkami wycinamy kształt. Ciasteczka układamy na blasze (wysmarowanej
masłem) i pieczemy 10 min w temp 180°C. Pierniki oprószamy cukrem
pudrem lub polewamy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz