poniedziałek, 22 grudnia 2014

Pierniczki

Aromatyczne ,mocno korzenne ,miękkie.
















Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 150 ml miodu
  • 150 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • jajko
  • żółtko
  • 2-3 łyżki przyprawy do piernika
  • 10 g sody oczyszczonej
  • masło do posmarowania blachy

    Przygotowanie


    Miód i masło rozpuszczamy w rondelku ,lekko schładzamy. Mąkę mieszamy z sodą ,przyprawą do piernika i cukrem pudrem. Robimy dołek i wlewamy miód wymieszany z masłem ,oraz rozbełtane jajko z żółtkiem. Zagniatamy ciasto na gładko. Rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm ,foremkami wycinamy kształt. Ciasteczka układamy na blasze (wysmarowanej masłem) i pieczemy 10 min w temp 180°C. Pierniki oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz