Kolejna propozycja na kurczaka
Składniki
- 3 nogi kurczaka
- sól
- pieprz
- 2 pomarańcze
- Marynata : 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 3 łyżki marmolady pomarańczowej z imbirem
- imbir starty na tarce ok. 2 cm kawałek
- 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie
Wymieszałem wszystkie składniki marynaty, odstawiłem do lodówki na 15 minut.
Nogi kurczaka umyłem, osuszyłem , pokroiłem na udka i podudzia. Mięso
nakłułem ostrym nożem, oprószyłem solą i pieprzem. Natarłem marynatą i
wstawiłem do lodówki na 3 godziny ( najlepiej na całą noc).
Pomarańczę pokroiłem w grube plastry. W formie żaroodpornej ułożyłem mięso i plastry pomarańczy, dodałem resztę marynaty.
Zapiekałem 55 minut w temperaturze 200 stopni C. Polewałem mięso powstałym sosem co jakiś czas.
Bardzo fajny kurczak:)
OdpowiedzUsuń