niedziela, 21 grudnia 2014

Nogi kurczaka pieczone w pomarańczach

Kolejna propozycja na kurczaka


















Składniki

  • 3 nogi kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 2 pomarańcze
  • Marynata : 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 3 łyżki marmolady pomarańczowej z imbirem
  • imbir starty na tarce ok. 2 cm kawałek
  • 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

    Przygotowanie

      Wymieszałem wszystkie składniki marynaty, odstawiłem do lodówki na 15 minut.
    Nogi kurczaka umyłem, osuszyłem , pokroiłem na udka i podudzia. Mięso nakłułem ostrym nożem, oprószyłem solą i pieprzem. Natarłem marynatą i wstawiłem do lodówki na 3 godziny ( najlepiej na całą noc).
    Pomarańczę pokroiłem w grube plastry. W formie żaroodpornej ułożyłem mięso i plastry pomarańczy, dodałem resztę marynaty.
    Zapiekałem 55 minut w temperaturze 200 stopni C. Polewałem mięso powstałym sosem co jakiś czas.

1 komentarz: